Ervaren jouw werknemers werkstress? Dan kan je team niet optimaal presteren. Hoe voorkom je dat je personeel stress ervaart?

Lees hier de zeven tips om stress bij je personeel tegen te gaan!

 1. Voorkom een te hoge werkdruk
  Praat met je werknemers over de werkdruk. Alleen zo kom je erachter dat er iets mis is voordat er problemen ontstaan op de werkvloer. Je kunt dan in samenwerking met je personeel vaststellen wat de capaciteit is.
 1. Een goede balans tussen privé en werk
  Elke werknemer heeft een leven naast zijn baan, en dat is maar goed ook. Toon begrip voor mantelzorgers of werknemers met jonge kinderen. Zo voorkom je overbelasting. Overwerk mag ook niet de norm zijn. Je kunt zelf het goede voorbeeld geven door niet standaard tot 19.30 uur op kantoor te blijven zitten. Eerder weggaan dan de baas is voor de meeste werknemers namelijk not done.
 1. Fijne werksfeer
  Vraag een sollicitant wat hij belangrijk vindt aan een nieuwe baan, en er zal negen van de tien keer hetzelfde antwoord komen: een fijne sfeer op de werkvloer. Onderschat nooit de voordelen van collegialiteit. Als werknemers elkaar ondersteunen op de werkvloer, kunnen ze hogere werkdruk beter opvangen. Voor jou als werkgever is het belangrijk om hard op te treden tegen bijvoorbeeld pesten op de werkvloer. Dit kan de sfeer namelijk behoorlijk verpesten.
 1. Autonomie in het werk
  Geef je personeel zelf de regie over hun werkzaamheden. Sommige mensen beginnen graag erg vroeg, anderen gaan liever tot laat in de avond door. Het maakt in principe niet uit wanneer ze hun werk doen, als het maar goed gedaan wordt. Als je werknemers zelf afspraken laat maken met klanten, zullen ze meer het gevoel krijgen dat ze zelf beslissingen mogen nemen.
 1. Laat werknemers zich ontwikkelen
  Laat jouw mensen een leven lang leren! Door je werknemers af en toe op cursus te sturen, profiteer jij ook van competenter personeel.
 1. Zet gezondheid op 1
  Een ongezonde medewerker voelt zich niet goed en zal slechter presteren. Je kunt een gezonde levensstijl stimuleren door een gezonde lunch aan te bieden en bijvoorbeeld een sportkaart ter beschikking te stellen.
 1. Implementeer voorkomen van werkstress in je beleid
  Door te praten over werkstress maak je het onderwerp bespreekbaar. Zo kun je problemen eerder signaleren. Het kan ook helpen om een vertrouwenspersoon aan te wijzen, niet alle medewerkers zullen direct naar je toe durven komen.

 

Bron: MKB servicedesk