BERNHEZE –   De gemeente Bernheze is één van de organisatoren van de Bernhezer Dag van de Duurzaamheid.
Wethouder Rien Wijdeven zegt het erg belangrijk te vinden om inwoners in contact te brengen met duurzame initiatieven van bedrijven en maatschappelijke organisaties. “De gemeente zal er zijn, samen met BECO”. Op zaterdag 8 april is de Bernhezer Dag van de Duurzaamheid met een Duurzaamheidsmarkt van 13.00 tot 17.00 uur op het terrein van Search aan de Meerstraat 7 in Heeswijk-Dinther.

Volgens Rien Wijdeven heeft de gemeente afgelopen jaren aardige stappen gezet op het gebied van duurzaamheid.
“We moeten echt anders gaan denken en doen. Hergebruik van producten, afval zien als grondstof en dus goed scheiden, niet alleen meer eigendom van goederen maar (mede)gebruik. Dat soort zaken moet nog veel meer aandacht krijgen.
We stimuleren vanuit de gemeente vooral ook duurzaam wonen en het gebruik van duurzame producten. Daarbij willen we wel steeds benadrukken dat iedereen daarin zijn/haar eigen verantwoordelijkheid moet nemen”.

De  gemeente wil in 2030 energieneutraal zijn. Daar wordt nu van alles aan gedaan. Op korte termijn komt er de eerste gasloze wijk en komen er meer energieneutrale woningen. Er worden ook zonneweides aangelegd; grote percelen grond volgelegd met zonnepanelen.

Zelf heeft de gemeente al veel gedaan aan energiebesparing. Het energiegebruik in gemeentelijke gebouwen is al met minstens 25% afgenomen. Dat komt onder meer door 1.200 zonnepanelen en zuinig energiegebruik. De energie die verder nog gebruikt wordt is 100% duurzame groene energie van Nederlandse energiebronnen. Voor het werk rijden medewerkers op elektrische scooters en in elektrische auto’s. Bijzonder is dat de stroom voor de openbare verlichting van de locale mestverwerker van Stichting Duurzaam Landleven komt. Een coöperatie van boeren die uit mest energie opwekken. BECO koopt deze energie en levert deze aan de gemeente en inwoners. “Zo zijn we steeds bezig met in het achterhoofd de vraag, hoe laten we de wereld achter voor onze kinderen en kleinkinderen”, zegt wethouder Rien Wijdeven.

Samen met BECO, SGS Search, Rabobank en ZLTO organiseert de gemeente de Duurzaamheidmarkt. Een evenement waarbij tal van organisaties en bedrijven die ‘iets’ met duurzaamheid doen zich presenteren. In een gezellige ontspannen sfeer kunnen er ideeën opgedaan worden. De toegang van deze markt is gratis.