Dinsdag 13 september vond weer een gezellig en informeel Ondernemerscafé plaats met gastspreker Mike Lusthof van Cinergie. Mike sprak onder andere over ‘de overspannen energiemarkt’. De verwachtingen waren hooggespannen, want ook veel leden van Ondernemersvereniging Nistelrode hebben zich aangesloten bij Cinergie vanuit hun lidmaatschap en verwachten daarvan dan ook wijze keuzes. Al lijkt dát met de huidige ontwikkelingen een onmogelijke taak…

De presentatie van Mike bracht veel opheldering op de vraag van de ondernemers: “Waarom zijn de tarieven niet vastgezet toen ze zo absurd begonnen te stijgen en wat is nu de beste strategie?”
Cinergie werkt samen met de werkgroep van Samenwerkende Ondernemersverenigingen Bernheze (SOB). Deze werkgroep, die uit afgevaardigden uit de verschillende kernen van Bernheze en de specialisten van Cinergie bestaat, bepalen samen het te volgen beleid.

Duidelijkheid
De duidelijke statistieken die op de beamer verschenen lieten een pijnlijke realiteit zien. Van 2014 tot 2022 werd een en ander overzichtelijk gepresenteerd. In duidelijke taal legde Mike uit dat de versnelde opstart van de economie in de zomer van 2021 aanvankelijk voor een stijging van grondstoffen (en dus ook energie) zorgen, maar dit leek een tijdelijke opleving en ‘rustig blijven’ het enige advies was. Later dat jaar werd de inbedrijfname van de Nordstream 2 gaspijpleiding uitgesteld en stegen prijzen naar een historisch hoogtepunt door angst voor schaarste. Het advies was toen om in ieder geval geen tarieven vast te leggen, want wat historisch hoog is wil je niet vastleggen.

Het jaar 2022 begon vervolgens met een daling, maar door de inval van Rusland in Oekraïne en de sancties die Europa aan Rusland oplegt hebben geleid tot de situatie waarin we inmiddels beland zijn. De presentatie en open antwoorden van Mike op de vele vragen die 13 september kwamen, zorgden voor duidelijkheid, ondanks dat er niets aan de situatie te veranderen is.

Energieadvisering bij bedrijven
Hoe nu verder? Besparen! Dat is de enige manier om hier nu mee om te gaan. Iedere ondernemer is zich waarschijnlijk al flink aan het oriënteren en besparingen aan het doorvoeren. Hiervoor heeft gemeente Bernheze een steun in de rug, een aanmoedigingsproject: Energieadvisering bij bedrijven. Tot 1 november 2022 kun je je hiervoor aanmelden.
Gebruikmaken van de subsidie? Aanmelden kan tot 1 november 2022. Neem contact op met Mike Lusthof via m.lusthof@cinergie.nl of 06-53292042.

Na de presentatie van Mike was het voor de ondernemers nog even nabuurten en werden in de gezellige zaal van ’t Brouwhuis al veel tips en trucs uitgewisseld. We kunnen concluderen dat deze avond maar weer heeft laten zien dat je samen verder komt.

… klik op afbeelding voor vergroting