Update: Informatie update voor ondernemers

Update: Informatie update voor ondernemers

Nieuwsbrief

MEI 2020

Brabantpanel
In deze editie vindt u de resultaten van het derde Brabantpanel-onderzoek naar de maatschappelijke effecten van het coronavirus onder Brabanders. Daaruit blijkt o.a. dat Brabanders minder bezorgd zijn dan in het begin van de coronacrisis, dat men zich iets minder strikt aan adviezen en maatregelen houdt en dat de grootste groep de versoepeling van de maatregelen per 1 juni goed vindt.
27 mei 2020 • Brabantse Impact Monitor:  …. klik hier 

Brabantse Impact Monitor: klik hier

Noodpakket 2: nieuwe regelingen per juni

Kamer van Koophandel: 

Op 1 juni gaat het tweede noodsteunpakket voor ondernemers in. Het nieuwe pakket bestaat uit aanpassingen op bestaande regelingen en 1 nieuwe regeling. Het pakket sluit beter aan bij wat ondernemers de komende maanden nodig hebben. Zo komt er een tegemoetkoming voor vaste lasten van maximaal 20.000 euro voor mkb-bedrijven die aanzienlijk omzetverlies leiden door de coronacrisis. De NOW en de Tozo worden in aangepaste vorm verlengd. De ontslagboete verdwijnt….

Rondjes draaien of geïnspireerd worden.

“Gelukkig nieuwjaar en een succesvol 2020!”, een nieuwjaarswens op 1 januari 2020. Vele van ons herhaalde dit naar hun collega-ondernemer en hebben daarbij vast – om niet te overmoedig over te komen – in zichzelf glimlachend gedacht: ‘Let maar op, dit wordt mijn jaar’.
Het jaar begon zo hoopvol. Veel ondernemers zijn uit een bijzondere crisis geklommen de laatste vijf jaar. De meeste ondernemers waren er weer bovenop en het 1ste kwartaal 2020 leek een prachtig begin van een succesvol jaar. Een jaar om weer wat vet op de botten te laten groeien. Mooie jubilea stonden op het programma, veel uitbreidingen en groei in bedrijven.

2e kwartaal
En nog voor we het tweede kwartaal inkwamen wisten we: ‘wat kan een minuscuul-virus een absurd grote impact bewerkstelligen’. We zien om ons heen ook hoe ondernemers hier mee omgaan. Sommige nemen stil hun verlies en bescheiden pakken zij elke mogelijkheid aan om te overleven. Om de zorg die mee naar het werk gaat en weer mee naar huis, te bestrijden. In beweging blijven om niet helemaal radeloos de moed in de schoenen te zien zakken.

Soms zou je even niet stil willen zijn, maar je zorg uit willen spreken, even uit die cirkel van onmogelijkheden komen, waar je rondjes in draait. Praat eens met een van je collega’s! Zij staan er niet veel anders voor en dat weten, kan al een hele opluchting zijn. Nu we ons aan weer wat ruimere maatregelen te houden hebben, kunnen we makkelijk een anderhalvemeter-respecterende afspraak maken.

Gelukkig zijn er ook veel ondernemers, ook onder onze leden, waar de omzet niet dramatisch kelderde. Wie weet kunnen zij helpen door een samenwerking aan te gaan. Ook zij weten niet wat de toekomst brengt, maar samen weet je meer dan alleen. #samensterk

Week 18 • 27 april t/m 3 mei 2020

29 april 2020 • Brabantse Impact Monitor:  .… klik hier 

Brabantse Impact Monitor: klik hier

Online ondernemen

Alles over online ondernemen! Door corona zijn we in korte tijd gedwongen onze business online te brengen. Dat betekent online werken, maar ook online klanten vinden. Ook moeten we letten op online veiligheid. Je leest er alles over in de komende nieuwsbrieven en op MKBServicedesk.nl! … klik verder

Week 17 • 20 – 26 april 2020

22 april 2020 • Brabantse Impact Monitor …. klik hier 

Brabantse Impact Monitor: klik hier

Week 16 • 13 – 19 april 2020

19 april – RIVM Corona nieuws actueel … lees meer

Binnenlandse zaken:

16 april – 07.18: Burgemeester Ameland meldt eerste coronabesmetting

Op Ameland is voor het eerst een besmetting met het coronavirus geregistreerd. Dat meldde burgemeester Leo Pieter Stoel donderdag in een verklaring. De GGD Fryslân heeft de besmetting bevestigd. De patiënt woont niet op het Waddeneiland, maar was er op bezoek bij een familielid. De besmette persoon in kwestie is dinsdag naar de wal gebracht en verblijft in het ziekenhuis. (ANP)

15 april – 19.30: Cultuur gesteund met 300 miljoen ... lees meer
15 april – 19.15: Kabinet wil snel corona-app… lees meer

19 april: Brabantse Impact Monitor: klik hier

Online ondernemen

Alles over online ondernemen! Door corona zijn we in korte tijd gedwongen onze business online te brengen. Dat betekent online werken, maar ook online klanten vinden. Ook moeten we letten op online veiligheid. Je leest er alles over in de komende nieuwsbrieven en op MKBServicedesk.nl! … klik verder

Week 15 • 6 – 12 april 2020

Update 11 april

Vandaag zijn er 189 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 132 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 24.413 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De nieuwe meldingen komen uit alle 12 provincies, maar met 411 (31%) kwamen de meeste nieuwe meldingen uit de provincie Zuid-Holland.

Sinds enkele dagen kunnen ook zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis getest worden als zij klachten hebben. Het eerste effect daarvan lijkt zichtbaar in de meldingen, omdat 550 (42%) van de nieuwe meldingen zorgmedewerkers betreft.

De cijfers van de ziekenhuisopnames van de afgelopen dagen passen nog steeds bij het beeld dat de verspreiding van COVID-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn.

Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die in de rapportage genoemd worden.

bron: RIVM

10 april: Brabantse Impact Monitor: klik hier

Online ondernemen

Alles over online ondernemen! Door corona zijn we in korte tijd gedwongen onze business online te brengen. Dat betekent online werken, maar ook online klanten vinden. Ook moeten we letten op online veiligheid. Je leest er alles over in de komende nieuwsbrieven en op MKBServicedesk.nl! … klik verder

Burgemeester Moorman: “Voor, tijdens en na”

Maandag 6 april 2020

Beste inwoners van Bernheze,

Ooit was er een tijd vóór Corona. Dat is nog niet zo lang geleden, maar het lijkt toch al heel ver weg. Zonder dat ik het toen wist, deed ik in die periode hele normale dingen voor de laatste keer. Die staan in m’n geheugen gegrift: De laatste keer dat ik iemand de hand schudde (de gemeentelijke advocaat), de laatste film die ik in de bioscoop zag (Parasite in de Verkadefabriek), de laatste keer dat ik buiten de deur at (in ‘t Oude Raadhuis in Heesch), m’n laatste museumbezoek (Stedelijk Museum Breda) en de laatste keer in het voetbalstadion (Willem II – Groningen: 3 – 1).

Nu is het de tijd van Corona, we zitten er middenin. Een nare, verdrietige, onwerkelijke, alles-is-anders-tijd. Het is ook een periode waarin ik dingen voor de eerste keer doe: troosten op anderhalve meter afstand, videovergaderen met het college, meer thuis zijn dan weg zijn, Skypen met m’n ouders en een training ‘voorzitten van een digitale raadsvergadering’ volgen.

Ooit komt er een tijd ná Corona. Daar kan ik nu al van dromen. Een periode waarin we elkaar weer kunnen omhelzen, met elkaar mogen feesten, naar school gaan, op het terras zitten, collega’s ‘in het echt’ spreken of gewoon ons ding doen. Misschien wel bewuster en anders dan voorheen. Omdat we dan weten hoe kwetsbaar we waren.

Maar zover is het nog lang niet. Tot die tijd: blijf zoveel mogelijk thuis (ook bij mooi weer), houd afstand en was vaker uw handen. En bovenal: houd moed en hoop. Samen kunnen we dit.

Marieke Moorman
Burgemeester

Toolkit logo en huisstijl: Ben loyaal, koop lokaal


1 April 2020 • Ben loyaal, koop lokaal wordt gepresenteerd. 

Het concept is nog niet compleet, de mogelijkheden worden bekeken. Het is een initiatief van ondernemers uit Bernheze die de handen ineengeslagen hebben met de gemeente Bernheze.

Lees hier de advertorial van Ben loyaal, koop lokaal!..

Er is een logo ontworpen en andere uitingen voor iedereen die de slogan ondersteund.
Meer informatie volgt in week 15.

Tijdlijn

Het RIVM publiceert dagelijks cijfers omstreeks 14.00 uur. Deze cijfers behelzen het aan hen gerapporteerde aantal vastgestelde besmettingen, sterfgevallen en opnames op de intensive care in de afgelopen periode van 24 uur tot 10.00 uur

Op 30 maart werden er 884 positieve besmettingen gemeld. Het totaal kwam daarmee op 11.770. Daarnaast werden er die dag 93 nieuwe sterfgevallen gemeld, waardoor het totaal opliep tot 864.

Week 13 • 23 – 29 maart 2020

Beste ondernemers,

Premier Mark Rutte kondigde aan dat de maatregelen verlengd worden tot 28 april.
Wij wensen jullie heel veel sterkte en wijsheid in deze zéér onrealistische periode. Maak gebruik van de geboden steun van de overheid en mocht je vragen, opmerkingen of tips hebben laat het ons weten, samen weten we meer.

Zoals jullie al weten gaat het ondernemerscafé dat dinsdag 14 april plaats zou vinden niet door.

Heel veel succes toegewenst,

Bestuur Ondernemers Vereniging Nistelrode.

Tijdlijn

Week 13: 23-29 maart

Op 23 maart werden 545 nieuwe besmettingen gerapporteerd en werden er 34 sterfgevallen gemeld. Tevens werden strengere en verlengde maatregelen afgeroepen. Rutte noemde deze maatregelen een “intelligente lockdown”.

Op 26 maart werden er 1.019 nieuwe besmettingen en 78 sterfgevallen door het RIVM gemeld. De regio Midden- en Noordoost-Brabant was het zwaarst getroffen met 1.144 besmettingen. Daarna volgden Utrecht (628), Brabant-Zuidoost (514) en Zuid-Limburg (493).

Op 27 maart begon duidelijk te worden dat de besmettingen zich sneller verspreidden langs de biblebelt.

Op 29 maart werden er 1104 positieve besmettingen gemeld. Het totaal kwam daarmee op 10.886. Daarnaast werden er die dag 132 nieuwe sterfgevallen gemeld, waardoor het totaal opliep tot 771.

Week 12 • 16 – 22 maart 2020

LinkedIn bundelt de nieuwsflitsen voor ondernemend Nederland… klik hier (LinkedIn profiel nodig)

New Business Radio ..  luister via soundcloud 

Tijdens De Corona Update voor Ondernemers alles over het nationaal thuisonderzoek, de maatregelen van brancheorganisatie CBL die zijn goedgekeurd door het kabinet, het initiatief Shelter Suit voor daklozen en de column van Marco Arnink op deondernemer.nl. New Business Radio past haar programmering voorlopig aan. In samenwerking met het grootste ondernemersplatform De Ondernemer worden vanaf maandag 16 maart a.s. dagelijkse verschillende Corona Updates verzorgd, speciaal voor mkb- en zzp-ondernemers.

MKB Eindhoven: Ondernemen in tijden van corona… lees hier

KVK coronanieuws voor ondernemers… lees hier

Tijdlijn

Week 12: 16-22 maart

Aantal vastgestelde besmettingen met SARS-CoV-2 per GGD-regio (peildatum 16 maart)
Op 16 maart werden er 278 nieuwe besmettingen gemeld. Hiermee nam het totaal toe tot 1.413. Het dodental nam met 4 toe tot 24. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) lagen 96 mensen met het coronavirus op intensivecareafdelingen in Nederland.
Op 16 maart om 19.00 uur sprak minister-president Mark Rutte het land toe via de televisie, radio en verschillende livestreams. Hij legde uit dat het Nederlandse kabinet een strategie van groepsimmuniteit nastreefde, hoewel verspreiding van besmettingen over de tijd het primaire doel is en zei ervan uit te gaan dat een groot deel van de Nederlandse bevolking besmet zou raken met het coronavirus.

Op 17 maart De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) verwachtte dat het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensivecare-afdelingen volgende week zou toenemen tot 500 à 1.000, voornamelijk in Noord-Brabant. Daarom werd een begin gemaakt met het verplaatsen van coronapatiënten vanuit Brabantse ziekenhuizen naar ziekenhuizen in noordelijker gelegen gebieden. Tevens kondigde bloedbank Sanquin aan dat ze bij hun bloeddonoren gingen onderzoeken in welke mate de bevolking beschikt over antilichamen tegen het virus.

Op 20 maart steeg het aantal besmettingen met 534 naar 2.994 vastgestelde besmettingen. Tevens werden er 30 overledenen gerapporteerd, waarmee dat aantal uitkwam op 106. Er lagen 281 coronapatiënten op de intensive care.
Om 19.00 uur sprak koning Willem-Alexander het volk toe.
Op 22 maart werden er 573 nieuwe besmettingen gerapporteerd en waren er 43 nieuwe sterfgevallen gemeld.[41] Er liggen nu 405 coronapatiënten op de intensive care, meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Week 11 • 9 tot 15 maart 2020

Rijksoverheid informatie:
Lees hier de veelgestelde vragen over coronavirus voor werkgevers en ondernemers. Bron: www.rijksoverheid.nl

Coronaloket
De Kamer van Koophandel heeft een speciaal Coronaloket geopend. Hier kun je terecht met al je vragen over de impact van het coronavirus op jouw bedrijf. Bijvoorbeeld over financiering of regelingen. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30-17 uur op 0800-2117.

Het Besluit Bijstand zelfstandigen (Bbz)
Het Bbz is een regeling bij de gemeente voor zzp’ers met een levensvatbare zaak die tijdelijk in economisch zwaar weer terecht zijn gekomen. Meer weten over het Bbz in jouw gemeente? Neem contact met de gemeente. Als de situatie er nijpend is, zijn er mogelijkheden om over te gaan tot een voorschotverstrekking.
Meer informatie in:  Monitor economische impact coronavirus in Brabant

De Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)
Als je een lening wilt afsluiten bij de bank, maar niet genoeg onderpand hebt om zekerheid te bieden, kun je gebruik maken van de BMKB. De overheid staat dan voor een deel garant voor jou met de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB). De BMKB is bestemd voor het mkb tot 250 werknemers. Ook zzp’ers worden tot het mkb gerekend. De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) laat in een Kamerbrief weten dat hij ernaar streeft om per eind maart de BMKB te verruimen.

Kamer voor Koophandel: Hier lees je alles over het coronavirus en ondernemen vanuit het Ondernemersplein van de KvK. (bron: www.ondernemersplein.kvk.nl)

MKB Doorgaan
MKB Doorgaan is een landelijk werkende, onafhankelijke, not-for-profit stichting die vroegsignalering van (financiële) problemen organiseert en hulp biedt aan mkb-ondernemers en zzp’ers met een in de kern levensvatbaar bedrijf, maar die hulp nodig hebben om hun bedrijf gezond te houden.

Zzp’er en in zwaar weer door corona? Vraag uitstel van betaling aan bij de belastingdienst
Ook de belastingdienst kan je uitstel van betaling verlenen wanneer je door de gevolgen van het coronavirus in de problemen bent gekomen. Er worden geen boetes opgelegd wanneer je in de komende maanden laat betaalt.

Tijdlijn

Week 11: 9-15 maart

Aantal vastgestelde besmettingen met SARS-CoV-2 per GGD-regio (peildatum 12 maart 2020)
Op 9 maart werden 56 nieuwe besmettingen gemeld, waardoor het totaal opliep naar 321 besmettingen. De meeste patiënten kwamen uit Brabant: 134. Na Brabant woonden de meeste patiënten in Utrecht: 52. Van 150 personen was bekend dat zij COVID-19 in het buitenland hadden opgelopen.

Op 10 maart meldde het RIVM 61 nieuwe besmettingen, tot een totaal van 382. Tevens werd vermeld dat 1 patiënt was overleden, waarmee het aantal coronavirus-doden opliep tot 4. Sinds dit weekend werden familieleden van mensen met corona niet meer getest om testlaboratoria te ontlasten, wat van invloed was op de cijfers.

Op 15 maart werden nog eens 176 nieuwe besmettingen gemeld waarmee het totaal toenam tot 1.135. Het dodental nam met 8 toe tot twintig. Tevens schatte de Gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) dat er vermoedelijk zo’n 6.000 mensen in Nederland besmet waren met het virus, of dit waren geweest.
(bron: Wikipedia… lees meer)

Week 10 • 2 tot 8 maart 2020

Op 2 maart werden 8 nieuwe besmettingen gemeld. Dit bracht het totaal op 18.

Op 3 maart kondigde het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk een opnamestop voor de intensive care aan.
Het brandwondencentrum bleef geopend. Na een eerste test die 2 maart werd uitgevoerd bleek dat een patiënt die 28 februari al in het ziekenhuis werd opgenomen positief testte op het coronavirus.

Op 3 maart maakte het RIVM bekend dat er 6 nieuwe besmettingen waren geconstateerd. Hierdoor steeg het aantal bevestigde besmettingen naar 24. Later die dag corrigeerde het RIVM het aantal naar 23, toen een kind van de patiënt uit Diemen, dat eerder één keer positief testte, meermaals negatief testte op het virus.

Op 4 maart werden 15 nieuwe besmettingen gemeld, waardoor het totaal uitkwam op 38. Vier personen waren in het ziekenhuis opgenomen, de anderen bevonden zich in thuisisolatie.

Op 5 maart liep het aantal bevestigde besmettingen in Nederland op tot 82. Volgens minister Bruins ging het om een “inhaalslag”, omdat mensen bewuster zijn van het ziektebeeld en zich alsnog bij de zorgverleners hadden gemeld.

Op 6 maart werd het eerste dodelijke slachtoffer van Nederland gemeld. De bron van zijn besmetting is onduidelijk. Op 6 maart nam het aantal bevestigde besmettingen met 46 toe, waardoor het aantal uitkwam op 128.

Op 7 maart nam het aantal bevestigde besmettingen toe met 60 tot een totaal van 188.

Op 8 maart werden er 76 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld, waardoor het totaal opliep naar 264. Onder hen waren 3 nieuwe sterfgevallen.

(bron: Wikipedia… lees meer)

27 februari 2020

Op 27 februari werd de eerste besmetting met het virus in Nederland gemeld in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg

In de nacht van 27 op 28 februari meldde zich een Amsterdamse vrouw met klachten, waarna het virus werd vastgesteld. Bij beide gevallen werd contactonderzoek verricht door de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD).

Op 1 maart waren er 10 bevestigde besmettingen in Nederland. Deze kwamen vooral voort uit contact met eerder besmette personen in Nederland. Uit voorzorg stelde het RIVM op 1 maart een opname- en bezoekersstop in voor het Beatrixziekenhuis en zijn dependance in Leerdam. Op 5 maart werden de stops opgeheven.

Voor de Brabantse Impact Monitor: klik hier

2020-05-29T14:28:07+02:00mei 28th, 2020|Actualiteit, Informatie, Nieuws|
Ga naar de bovenkant