Minder plastic produceren, slimmer ontwerpen en beter recyclen; daar zet het Plastic Pact dat staatssecretaris Van Veldhoven sloot met meer dan 70 organisaties op in. Ondernemen met minder plastic is de toekomst en biedt veel kansen. Plastic is een nuttig en veelzijdig materiaal, maar ook zeer belastend voor het milieu. De deelnemende partijen aan het Plastic Pact zoals supermarkten, plastic-producenten, milieuorganisaties, recyclers en financiële instellingen spraken af dat in 2025 alle producten en verpakkingen volledig moeten zijn gemaakt van recyclebaar plastic, het recyclen moet omhoog en alle plastic producten voor eenmalig gebruik moeten in 2025 voor 35 % bestaan uit gerecycled plastic.

4 Manieren om te minderen met plastic

1.Kies voor duurzame alternatieven
Ga in gesprek met je leverancier over duurzame alternatieven. Bijvoorbeeld plastic dat niet gemaakt is van fossiele brandstoffen zoals aardolie, maar uit natuurlijke producten zoals zetmeel. Er komen steeds meer duurzame alternatieven op de markt.

2.(Nog) geen alternatief? Doe het met minder
Niet voor alle soorten plastics zijn al duurzame alternatieven voorhanden. Kijk dan of er varianten zijn die het milieu minder belasten. In de voedingssector zijn alternatieven nog lastig te vinden. Plastic is ideaal om voedsel in te bewaren; het laat geen lucht- en vocht door. Toch zie je ook daar alternatieven zoals een nieuwe vleesverpakking die voor het grootste gedeelte uit karton bestaat maar nog is afgedekt met plastic folie. Voordeel van deze verpakking is dat het plastic makkelijk van het karton is te scheiden.

3.Recycling, inzamelen en hergebruiken
Van plastic afval weer nieuwe grondstoffen maken; het gebeurt al sinds jaar en dag. Internationaal gezien doet Nederland het goed. Recyclen is overigens niet altijd makkelijk. In één product zitten vaak verschillende plastics, die we niet goed kunnen scheiden. Het Nationaal Testcentrum Circulair Plastics (NTCP) in Heerenveen wil hier verandering in brengen. Dit centrum werkt aan het verbeteren van technieken voor sorteren en recyclen van kunststof verpakkingen.

4.Afval als grondstof
Bij het ontwerp van het product al nadenken over toekomstig hergebruik. Ofwel circulair ontwerpen. Moonen Packaging ontwikkelde samen met een afvalverwerker een verzamelsysteem. Zij halen de duurzame koffiebekers op en verwerken het milieuvriendelijk. De afvalverwerker zet dit weer om tot biogas en compost. Deze grondstoffen vormen weer de basis voor nieuwe producten. Hiermee is de cirkel rond. Afval als grondstof.

Bron: KvK