Soms is het lastig om je medewerkers gemotiveerd te houden. Wellicht heb je iets aan onderstaande tips!

  1. Keuzes, keuzes

Ware motivatie komt van binnen. Daarom is het zo moeilijk om anderen te motiveren; wat jij probeert, is voor die ander extrinsiek. Tip! Selecteer mensen die al intrinsiek gemotiveerd zijn! Dan hoef je er ook niet aan te sleuren.

  1. Stop met belachelijke regels

Belachelijke regels zijn een belangrijke reden waarom veel medewerkers gedemotiveerd raken. Bijvoorbeeld de horecamedewerker die tijdens de drukte ’s middags en ’s avonds 2 tot 3 uur aaneengesloten niet mag drinken of een strandwacht in Florida die beboet  werd omdat hij een drenkeling redde buiten zijn eigen zone… Medewerkers ervaren allerlei regels als onzinnig en dat is funest voor hun motivatie. Vraag welke regels mensen tegenstaan. Want let erop: het zijn de regels die ZIJ belachelijk vinden ook als jij er zelf alle voordeel van in ziet. Pas de regels dus aan of zoek een andere oplossing om draagvlak te creëren.

  1. De ultieme klik

Mensen ontwikkelen ieder een pallet aan waarden, passies en interesses. Zorg ervoor dat hun werk klikt met dat pallet en de motivatie gaat sky-high. Vraag die gitarist in jullie team de muziek uit te zoeken voor dat bedrijfsfilmpje en laat die fanatieke voetballer de accounts van sportverenigingen beheren. Het klinkt zo simpel… en dat is het ook!

  1. Bee like a peacock

Weg met gewoon, matig en de middelmaat! Op naar bijzonder, uitstekend en weergaloos! En als we daar zijn, zijn we trots. Trots op onszelf en op elkaar want we hebben het geflikt. Trots is niet alleen het resultaat van opperste motivatie; het motiveert om nóg verder te gaan. Om nog weergalozer te worden. Trots is de overtreffende en overstijgende trap van motivatie. Gebruik trots als meetlat. Als jullie mensen niet trots zijn om zichzelf en elkaar, weet je dat j ullie nog een weg te gaan hebben. Zijn ze wel trots? Die trots kan altijd groter…