Volgens de Kamer van Koophandel zijn in het eerste halfjaar van 2019 in Noord-Brabant 15.627 ondernemers gestart, een toename van 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Veel startende ondernemers blijken vragen te hebben voor de Belastingdienst over het doen van btw-aangifte. Met de deadline voor de btw-aangifte over het tweede kwartaal, geeft de Belastingdienst startende ondernemers zes aandachtspunten die helpen bij een goede voorbereiding en het doen van de daadwerkelijke aangifte.

  1. Noteer de deadlines voor de btw-aangifte. Zet de data voor de btw-aangifte en -betalingen in je agenda en stel twee weken voor iedere deadline een herinnering in. Deadlines zijn: 31 juli, 31 oktober, 31 januari en 30 april.
  2. Gebruik het nieuwe ondernemersportaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ op belastingdienst.nl en log in met je DigiD (eenmanszaak) of eHerkenning.
  3. Zorg voor een goede administratie en houd deze wekelijks bij. Met een goede administratie is het doen van de btw-aangifte makkelijker en ben je sneller klaar. Dit begint bij een goed, liefst online, boekhoudpakket dat past bij jouw onderneming.
  1. Doe altijd aangifte, ook als je een keer geen btw hoeft af te dragen of terugkrijgt. Heb je een kwartaal geen omzet gedraaid? Ook dán moet je btw-aangifte doen. Je geeft dan via je btw-aangifte door dat je niets hebt aan te geven.
  2. Lage omzet? Check dan of de nieuwe kleineondernemersregeling iets voor jou is. Ondernemers met een jaaromzet onder de € 20.000 kunnen vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). Je wordt dan vrijgesteld voor de btw en hoeft dan geen btw-aangifte te doen. Lees meer op belastingdienst.nl/kor.
  3. Geef correcties door. Ben je vorig kwartaal een factuur vergeten? Of heb je al btw-aangifte gedaan maar ben je iets vergeten aan te geven? Je kunt correcties tot maximaal € 1.000 meenemen in de volgende btw-aangifte. Bij een hoger bedrag kun je een correctie doorgeven via het online formulier op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Heb je je onlangs als ondernemer aangemeld bij de KvK? Dan kan het zijn dat er nog geen btw-aangifte in het portaal voor je klaarstaat. Je ontvangt dan je eerste btw-aangifte van de Belastingdienst op papier.

Ga voor meer informatie en hulpmiddelen voor startende ondernemers naar belastingdienst.nl/starters.

Bron tekst en afbeelding: www.belastingdienst.nl